Info

Dipsaus

Dipsaus is dé tweewekelijkse podcast voor en door vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Maatschappijkritisch, cultureel geïnteresseerd, politiek betrokken en altijd met een flinke schep humor, originaliteit en diepgewortelde eigenwijsheid. Te beluisteren wanneer je wilt, waar je maar wilt.
RSS Feed
Dipsaus
2017
December
November
October
September
August
July
June
May
March
February
January


2016
December
November


All Episodes
Archives
Now displaying: June, 2017
Jun 29, 2017

Bijna alle bonusafleveringen waren tot nu toe soloprojecten van Mariam. Maar dit keer mochten Ebissé en Anousha meedoen. Yaay! En waar gaat het over? Over de trailer van de nieuwe Black Panther verfilming wat voor veel buzz zorgde in de Black Twittersphere. We have got all kinds of feeeeeelings. Met name stereotypering van Afrika en Afrikaanse mensen door zwarte Amerikaanse filmmakers die precies in dezelfde valkuilen trappen als hun witte collega’s.

Voor de leken: Black Panther een personage uit Marvel Comics -, hij is de 'opperhoofd' van een land ‘ergens in Oost Afrika’ genaamd Wakanda...hoe verzin je het denk je? Antwoord luidt: two wytpipo. In de trailer passeren speren, traditionele gewaden, en iemand met een vaag zuid Afrikaans accent de revue.

Luister naar Burn, Black Panther, Burn!

 

Jun 15, 2017

Seizoen 2 aflevering 2! The girls are back in full force!

En we vonden het wel weer eens tijd voor een man. En wat voor man. Mo Hersi is voetbaltrainer, inspiring comedian, organizor, verhalenverteller en soort van Habesha, *kuch* Ebissé *kuch*. Hij is een trotse moederskindje en als jongste zoon was het de bedoeling dat hij een meisje zou zijn. Een echte Dipsausman!

Mo vertelt over zijn eerste interactie met Mariam en Ebissé die niet geheel vlekkeloos verliep 😃. Sinds die ontmoeting is er veel gebeurd en is Mo meer maatschappelijk bewust geworden over de positie van mensen van kleur in Nederland.

Hij vertelt over z'n voettocht door heel Nederland om meer aandacht te vragen voor ongedocumenteerden en hoe de media daar een 'eigen draai' aan geeft. Over z'n privéleven is hij opvallend stil maar wij natuurlijk niet...

Verder, de Shout out &  Burn behoort geheel aan Mariam waarbij ze ingaat op de Hirak-beweging en de huidige protest beweging in Al-Hoceima, Marokko. Oh en Anousha heeft alcohol opgegeven voor Ramadan dus als ze af en toe raar klinkt...

We eindigen de uitzending met muziek uit the cradle of mankind! Echte onvervalste Ethio Jazz...

 

Jun 4, 2017

ENGLISH EPISODE. On May 12th Islamic theologian Amina Wadud gave a lecture in Amsterdam. But first a few muslim women of color stole her away for a dinner where we talked about Ramadan, periods and other struggles women face during this holy month. It became an interesting, heartwarming and sometimes hilarious conversation. Enjoy.

Op 12 mei gaf de Amerikaanse islamitische theoloog Amina Wadud een lezing in Paradiso. Amina Wadud strijdt al jaren voor een herinterpretatie van Islam, met perspectieven van vrouwen, queers en transgenders. Voordat zij haar lezing gaf in Paradiso hadden een paar moslimvrouwen van kleur the honor to make her dinner. Onder het genot van een besloten potluck diner hadden we het over de struggles als vrouw tijdens de heilige maand Ramadan. 

We mochten het gesprek opnemen en dat resulteerde in een inhoudelijk, inspirerend, grappig en openhartig gesprek tussen vrouwen die hun religie terugeisen. Speciale shoutout naar MVVN voor de gastvrijheid en het faciliteren. Enjoy!

oy!

1